Menu

Wat zijn expats?

Expats zijn mensen tijdelijk in een ander land verblijven. In de meeste gevallen verblijft een expat in een ander land in opdracht van een werkgever, maar er zijn ook expats die rechtstreeks een dienstverband aangaan met een buitenlandse werkgever. Doordat expats vaak maar voor een korte tijd in een ander land verblijven, zoeken ze eerder naar een huurwoning dan naar een koopwoning. Daarnaast zijn zaken als aanwezigheid van goede infrastructuur, gemeubileerde woningen en locaties in de stad en dichtbij de werkgever van belang voor expats. Expats zijn hoogopgeleide professionals met een stabiel en redelijk hoog inkomen en daarnaast wordt in veel gevallen de huisvesting van expats vergoed door de werkgever. Hierdoor zijn expats geïnteresseerd in huurwoningen in het hogere segment. 

Waarom verhuur aan expats?

Aan het verhuren van je woning aan expats zijn drie grote voordelen verbonden. Allereerst is het feit dat je zelf eigenaar blijft van je woning een groot voordeel. Hierdoor hoef je je huis niet te verkopen, maar ben je ook niet verbonden aan vaste lasten. Zo levert het verhuren aan expats enkele maanden of jaren opbrengsten op en kan je daarna je woning weer voor persoonlijk gebruik inzetten. Het tweede grote voordeel van verhuur aan expats is dat je je woning gemeubileerd kunt verhuren. Expats willen namelijk het liefst een gemeubileerde woning aangezien ze vaak maar voor een korte tijd in de woning verblijven. Door je woning gemeubileerd te verhuren hoef je je meubilair dus niet weg te halen en kan je de kosten doorberekenen in de huurprijs. Het laatste voordeel is dat verhuur aan expats een veilige manier van verhuren is. Dit komt doordat de meeste expats hoogopgeleide mensen zijn met een hoog inkomen. Daar bovenop wordt een expat kandidaat uitvoerig gescreend en wordt er een contract opgesteld. Zo kan je met een veilig gevoel je woning verhuren aan expats.

Is mijn woning geschikt voor verhuur aan expats?

Over het algemeen is iedere woning geschikt voor verhuur aan expats. Uiteraard is het wel belangrijk dat je woning aansluit bij de wensen van de huurder, in dit geval de expat. De ligging, de grootte en of de woning wel of niet gemeubileerd aangeboden wordt zijn factoren die bepalen of de expat interesse heeft in jouw woning. Expats zijn vaak op zoek naar gemeubileerde woningen die dichtbij de werklocatie gelegen zijn. Wanneer de woning niet dichtbij de werklocatie gelegen is, kan het belangrijk zijn dat de woning dichtbij het openbaar vervoer ligt. 

Nadat je een huurder hebt gevonden, is het belangrijk dat alle regels worden vastgelegd in een huurovereenkomst. Niet alleen algemene regels zoals de duur van de huurperiode, maar ook regels betreffende het onderhoud en bijvoorbeeld het ophangen van wanddecoratie kunnen in deze overeenkomst worden opgenomen. Dit is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden om misverstanden en conflicten te voorkomen. 

Ook is het belangrijk dat je woning voldoet aan de algemene regels. In Nederland geldt een wet- en regelgeving aangaande huurcontracten. Deze regels verschillen vaak per stad.