Menu

Er kunnen meerdere redenen zijn om te verhuren. Het kan zijn dat je een financiële meevaller hebt ervaren maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld gaat samenwonen, tijdelijk in het buitenland gaat wonen of mantelzorg gaat verlenen. Dit zijn allemaal goede redenen je woning te verhuren en het kan je enorm veel geld opleveren, maar toch moet je rekening houden met verschillende regels en wetten. 

Wetgeving en regels

Voordat je particulier je huis kunt verhuren dien je juridisch alles van te voren goed geregeld te hebben. Het legaal verhuren van je woning kan via de Leegstandswet, proef-samenwonen en de huisbewaring. Dit zijn regels die het mogelijk maken dat jij als particulier jouw woning legaal verhuurt zonder dat er huurrecht ontstaat. In het kort betekent dit dat de verhuurder, verplicht jouw woning moet verlaten na de huurperiode.

Voor de Leegstandswet, proef-samenwonen en de huisbewaring heb je een vergunning nodig die je kan aanvragen via de gemeente om te mogen verhuren. 

Verzekering

Verhuur je jouw woning? Dan is er te allen tijde kans op schade met betrekking tot uw inboedel of de woning. Verhuur je de woning volledig gemeubileerd of gestoffeerd? Dan kan het voorkomen dat je meubilair schade oploopt. Wil je de woning tijdelijk verhuren? Dan kan het zijn dat de veezekeringmaatschappijen het afnemen van de inboedelverzekering niet toestaan. Het is daarom zeer belangrijk om van te voren te controleren of jij een inboedelverzekering hiervoor kan afnemen en anders is het voor de huurder verstandig om dit te doen.