Wat is hypotheekrenteaftrek?

De meeste mensen sluiten een hypotheek af voor de aankoop van een woning. Net als bij iedere andere lening betaal je rente over deze hypotheek, de zogenaamde hypotheekrente. Op het moment van schrijven is de gemiddelde hypotheekrente bijzonder laag, zo betaal je op dit moment voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar circa 3 procent rente. Maar dit is niet altijd zo geweest, in  mei 2013 betaalde je voor dezelfde hypotheek nog 5,35 procent rente.  Om huizenbezit te stimuleren is de hypotheekrente aftrekbaar voor de belasting: door de betaalde rente af te trekken van het vermogen in box 1 (inkomen uit werk en woning) heb je dus belastingvoordeel.

Voorbeeld hypotheekrenteaftrek

Hoeveel je absoluut gezien profiteert van de hypotheekrenteaftrek wordt bepaald door het belastingtarief waarin je valt. Val je bijvoorbeeld in de 36,55% schaal en betaal je jaarlijks 7.000 euro aan hypotheekrente, dan betaal je na de hypotheekrenteaftrek 7.000 x 36,55% = 2.558,50 euro minder belasting. Val je echter in het 40,15% tarief, dan scheelt dit je maar liefst 7.000 x 40.15% =  2.810,50 euro. Tegenstanders van de huidige hypotheekrenteaftrek wijzen erop dat mensen met een hoger inkomen meer profiteren van de aftrek dan mensen met een lager inkomen. Daarom wordt de hypotheekrenteaftrek voor mensen met de hoogste inkomens beperkt. Zo mogen zij de hypotheekrente in 2016 nog tegen 50,5 procent  aftrekken en zal dit percentage in 2041 zijn teruggebracht naar 38 procent.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag alleen de rente van een hypotheek worden afgetrokken die is afgesloten voor de aanschaf van een woning.  Deze woning dient je hoofdverblijf te zijn, hypotheekrenteaftrek voor een vakantiehuis in Spanje is dus niet mogelijk! Daarnaast mag de rente maximaal 30 jaar worden afgetrokken. Heb je je hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten en wil je aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek, dan dien je verplicht af te lossen. Een slimme besparingsregel van de overheid, aangezien woningbezitters door de verplichte aflossing jaarlijks minder hypotheekrente betalen en dus minder kunnen aftrekken.

Voorlopige teruggave

Het belastingvoordeel dat je hebt bij de hypotheekrenteaftrek kun je op twee verschillende manieren ontvangen. Allereerst kan dit bij de jaarlijkse belastingaangifte, waarbij je de totaal betaalde rente simpelweg aftrekt van het inkomen in box 1. Daarnaast is het mogelijk om het belastingvoordeel maandelijks gestort te krijgen. Op deze manier hoef je niet eerst een jaar te wachten, maar profiteer je direct van de hypotheekrente aftrek. Je kunt hiervoor gebruik maken van een speciaal formulier dat te vinden is op de website van de belastingdienst.