Vijftig bewoners nemen intrek in strohuis

Nieuws on 5 May , 2015

Het project Ecologisch Wonen Nijmegen viel misschien dan wel vier miljoen euro duurder uit dan gepland, maar vorige week was het eindelijk zover. Vijftig bewoners namen hun intrek in hun nieuwe ‘strohuis’, een woning die bestaat uit stro leem en hout. Het is voor het eerst in Nederland dat er een volledige strowijk is gebouwd.

Focus op ecologie, energie- en waterbesparing

Voor het ontstaan van het idee om een strowijk te bouwen moeten  we acht jaar terug in de tijd. Een kleine groep mensen dacht toen na over de vraag op welke manier zij in de toekomst graag wilde wonen. Er lag hierbij veel focus op de milieuvriendelijkheid van de wijk. In samenwerking met een bouwbedrijf, de woningbouwvereniging en een architectenbureau is het idee vervolgens uitgewerkt. Ook kwamen er maar liefst 200 vrijwilligers van over de hele wereld op het project af om hun steentje bij te dragen.

Ecologische projecten hebben de toekomst

In de nieuwe strowijk wordt het afvalwater van de woningen gezuiverd door een rietfilter in de tuin en gebruiken de bewoners regenwater voor het doen van hun was. Daarnaast beschikt de buurt in totaal over 250 zonnepanelen en is er bij de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van Europees hout met keurmerken. Marije Braakman, één van de bewoners, is blij dat zij de woning eindelijk kan betrekken. Ze benadrukt overigens dat het project met het betrekken van de huizen niet ten einde is. Ze wil met de wijk laten zien dat dergelijke projecten de toekomst hebben en hoopt dat andere woningbouwverenigingen zullen volgen.