Vergrijzing in uithoeken drukkend effect op huizenprijzen

Nieuws on 29 Apr , 2015

ING verwacht wordt dat de woningmarkt in Nederland het komende decennium verder uit elkaar zal groeien. Dit is voornamelijk het gevolg van de vergrijzing; zowel de huizenprijzen als de woningverkopen in de uithoeken van Nederland liggen een stuk lager dan in de Randstad. Dit alles het rapport dat vorige week werd gepubliceerd.

Flink hogere woningprijzen in regio Amsterdam, Utrecht en Den Haag

Woningbezitters in de regio Amsterdam, Utrecht en Den Haag hebben hun schaapjes op het droge, daar nemen de woningen momenteel namelijk het sterkst in waarde toe. Voor de provincies Drenthe Limburg en Zeeland geldt echter een heel ander verhaal, door de vergrijzing staan de woningprijzen hier behoorlijk onder druk. Wanneer het aantal huishoudens in een gebied toeneemt, heeft dit een gunstig effect op de huizenprijzen. Jongeren verhuizen namelijk meer en hun inkomen stijgt met de tijd, waardoor hun koopkracht toeneemt. Voor vergrijzing geldt juist het tegenovergestelde, aldus Marieke Blom van ING.

Rotterdam blijft een beetje achter

Als we naar de vier grote steden van Nederland kijken (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag), dan zien we dat Rotterdam het momenteel wat minder goed doet. Zo staat er maar liefst 6 procent van de woningen te koop. Een mogelijke oorzaak hiervoor is het wat lagere gemiddelde opleidingsniveau, hierdoor is de koopkracht van de Rotterdammers iets minder dan in de andere steden.