Onderhuur, mag dat?

Voor sommigen vormt onderhuur de ideale manier om wat bij te verdienen. Bijvoorbeeld wanneer men een kamer over heeft of een tijdje in het buitenland verkeert. Ook zien we dat veel woningbezitters hun oude woning verhuren om zo dubbele woonlasten te voorkomen. Toch is niet iedere vorm van onderhuur toegestaan en zijn er een aantal zaken  waar je rekening mee moet houden.

Onderhuur van een huurwoning

Onder onderhuur verstaan we het geheel of gedeeltelijk verhuren van een woning. Bij een huurwoning is er in dat geval dus sprake van twee huurcontracten: één tussen de verhuurder en de
huurder, en één tussen de huurder en de onderhuurder. Wanneer slechts een deel van de woning wordt verhuurd en de hoofdhuurder  op hetzelfde adres blijft wonen, is onderhuur in de meeste
gevallen toegestaan. Indien de hoofdhuurder echter zelf niet in de woning woont, maar bijvoorbeeld in het buitenland, is er officieel toestemming nodig van de verhuurder. Dit geldt ook voor onzelfstandige woonruimten als studentenkamers. De meeste woningcorporaties zullen onderhuur voor een periode van maximaal een half jaar toestaan. Langere perioden vormen vaak een probleem.

Verhuur van een koopwoning

De laatste jaren zien we ook dat koopwoningen steeds vaker tijdelijk worden verhuurd. Bijvoorbeeld omdat men een nieuwe woning heeft gekocht en het oude huis nog niet heeft kunnen verkopen. Het is een goede manier om de dubbele lasten dekken en is er iemand die op de woning kan letten. Indien er nog een hypotheek op de woning zit, dan heeft men eerst toestemming van de bank nodig. In de voorwaarden van de meeste banken wordt geen toestemming voor tijdelijk verhuur verleend, maar de laatste jaren worden is men er steeds soepeler in geworden. Het is niet verstandig om de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. Het risico bestaat namelijk dat de nieuwe huurders bij verkoop weigeren te vertrekken of een wietplantage in de woning aanleggen.

Hypotheekrenteaftrek tweede woning

Bezit je twee woningen waarvan er één te koop staat, dan heb je vanaf het moment dat je de woning te koop hebt gezet nog drie jaar lang recht op dubbele hypotheekrenteaftrek. Oorspronkelijk zou men vanaf 2015 een periode gaan hanteren van maximaal 2 jaar, maar er is uiteindelijk besloten om de termijn van 3 jaar te handhaven. Indien je als woningbezitter echter besluit om de koopwoning tijdelijk te verhuren, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek! Een voordeel van verhuur is het feit dat de huurinkomsten volledig belastingvrij zijn en dat het eigenwoningforfait komt te vervallen.